Text de presentació de l'exposició "UN ARA MATEIX....PER SEMPRE" a Montserrat

L’Abadia de Montserrat i la Comissió Memorial Bisbe Joan Carrera de la Parròquia de Sant Isidre es complauen a presentar-los aquesta exposició que avui s’inaugura, que porta per títol "UN ARA MATEIX... PER SEMPRE", dedicada al Bisbe Joan Carrera, acollida, en aquesta ocasió, a la seu de l’Abadia de Montserrat.
Hem de recordar que aquesta exposició va veure la llum la tardor de l’any passat, essent un dels esdeveniments organitzats pel Memorial Bisbe Joan Carrera, a la Parròquia de Sant Isidre, dintre d’un programa d’actes d'homenatge , amb motiu del cinquè aniversari del traspàs del nostre estimat bisbe.
Després de la seva bona acollida i reconeixement, se’ns va ocórrer la idea de fer-la extensiva, contextualitzant-la en l’Abadia de Montserrat, apel.lant a la concepció espiritual que el propi Bisbe Joan tenia de Montserrat, que és ben palesa en el seu escut episcopal, del qual sempre se n’orgullia. Un arrelat sentiment que és ben present en els articles que el Bisbe Joan va recollir de la festa de la Mare de Déu de Montserrat, en el seu llibre “La canya esquerdada”. En un dels seus passatges ens vam trobar, entre d’altres, amb aquestes reveladores i premonitòries paraules: “ La festa de la Mare de Déu de Montserrat- deia- s’escau, aquest any, en diumenge. Serà una bona ocasió per a recuperar una mica del terreny perdut en la incidència pública d’aquesta diada (...) Entre totes les festes específicament catalanes, la de la nostra Patrona és la festa cristiana(...) Per això l’Església de Catalunya hauria de proposar-se de revitalitzar-ne la celebració, com una presència viva de les nostres arrels cristianes enmig del calendari”.

Així doncs, amb el seu trasllat a Montserrat, l’exposició vol commemorar, especialment, la professada devoció del Bisbe Joan a la Mare de Déu de Montserrat, que escullí, precisament, la imatge de la Moreneta per al seu escut episcopal, i la seva especial vinculació espiritual amb els membres de la congregació benedictina; alhora que vol ser testimoni del seixantè aniversari de la seva ordenació com a prevere, en l’Abadia d’aquesta santa muntanya, el dia 11 de juliol de 1954.
D’altra banda, es vol dedicar, també, un reconeixement històric a diversos esdeveniments significatius d’una profunda transcendència i rellevància per al nostre país i dels quals va ser, en bona part, reconegut protagonista, el Bisbe Joan, que celebren l’aniversari enguany com són: els 40 anys de la primera Assemblea Constitutiva de Convergència Democràtica de Catalunya, celebrada a Montserrat, l’any 1974; els 35 anys del diari Catalunya Cristiana; els  30 anys de la creació de la Fundació d’Escoles Parroquials de Barcelona; els 20 anys de la primera emissió de Ràdio Estel i la celebració dels vora 30 anys de la promulgació de la carta pastoral “Arrels cristianes de Catalunya”, pels Bisbes de Catalunya l'any 1985.
En aquest sentit, els membres del Memorial Bisbe Joan Carrera volem expressar la nostra adhesió a aquest document pels seus continguts, en el qual es reconeixien  la consciència nacional de Catalunya i es defensava  la nació catalana, la seva llengua i cultura, la convivència amb els altres pobles d'Espanya, l’acollida i  integració dels emigrants i la solidaritat en moments de crisi econòmica i d'atur il-luminats per l’evangeli i ajudats per l’Església, i fidels sempre a Déu i a l’home, aspectes tots ells que, en aquests moments, continuen especialment vigents.
Aquesta exposició vol ser una festa en honor de la paraula, una paraula singular, la paraula del Bisbe Joan. Si se’ns permet la comparació, com quan tantes vegades el Bisbe Joan deia que som Església, poble congregat per la Paraula viva de Déu i que celebrant-la, tornem a la nostra identitat essencial; així mateix, el Bisbe Joan ha exercit, potser sense saber-ho, aquest magisteri envers tots els que l’hem conegut, mitjançant la seva paraula, no només des de les seves homilies com a home d’Església, sinó com a ésser humà excepcional, defensor incondicional de la necessitat de millora de la comunicació i entesa entre els homes, tant en termes litúrgics i de caire religiós com en termes més terrenals i de caire laic o social.
L’exposició que tot seguit els presentem parla, doncs, per ella mateixa i creiem que ha estat una de les millors maneres d’homenatjar el Bisbe Joan. Tampoc és fruït de l’atzar el fet que porti per títol: “Un Ara mateix...per sempre”. Tot fent un recorregut per l’exposició, de seguida comprovaran que es tracta d’una simbiosi cronològica entre un recull de fotografies del Bisbe i les seves pròpies paraules, extretes dels articles de la seva publicació, “Ara mateix”, que curosament i atenta hem anat llegint per il.lustrar les imatges de la millor manera possible, intentant establir una correspondència entre les fotografies i els textos, tan bé com hem sabut.
Si bé ja tots nosaltres coneixíem la vàlua del Bisbe que traspuava en el seu tracte personal, la introspecció en el seu llegat intel.lectual, endinsant-nos amb atenció en la seva lectura, ens ha proporcionat, d’una banda, el descobriment de la figura d’un veritable humanista, capaç d’escriure i dissertar, entre altres coses, sobre tot allò que envolta i preocupa els homes i té a veure amb la seva existència i, d’altra banda, ha suposat, també, un gratificant enriquiment personal pel que fa a coneixements  inestimables i no menys encertades reflexions que, per la seva vigència, bé es podrien considerar màximes atemporals que perviuen per sempre.
Aquest ha estat el contingut de molts dels seus erudits articles quan escrivia la seva columna “Ara mateix” a Catalunya Cristiana i, precisament per això, alguns ens han servit de fons d’inspiració per il.lustrar i enriquir aquesta exposició, per tal d’oferir-los el perfil personal del Bisbe més senzill, humà i proper, que és, potser, el que més recordem tots aquells que hem tingut el privilegi de conèixer-lo.
Tant de bo que, amb una passejada atenta per l’exposició d’imatges i paraules, dedicada al Bisbe Joan, aconseguim percebre la seva ànima i transmetre amb el seu missatge la seva força d’esperit i que, tot observant les fotografies i llegint els textos, gaudim tots plegats del seu record i el compartim en comunió, establint un diàleg particular amb ell, com si, tal vegada, hi fos present.
Només aleshores haurem aconseguit el que preteníem: que aquest moment, aquest “ara mateix” entranyable, romangui en la nostra memòria per sempre, esperant que aquests dies de celebració esdevinguin, també, d’un color especial, com aquells als quals el Bisbe feia referència en un altre article seu titulat “Els colors dels dies”.
D’altra banda, la Comissió Bisbe Joan Carrera pretén continuar mantenint viva la memòria del Bisbe al qual considera un clar referent i un paradigma exemplar, entre d’altres, per a Catalunya, seguint el testimoni del seu estimat pastor amb “olor d’ovella”, oferint l’oportunitat de compartir aquest mateix sentiment a d’altres persones. És per això que voldríem aprofitar l’avinentesa per demanar a les institucions, que avui són representades aquí, el seu recolzament en futures iniciatives i actuacions que es puguin dur a terme, en aquest sentit.
Per acabar, els Membres de la Comissió Bisbe Joan Carrera volem agrair, molt especialment, la sensibilitat, generositat i càlida acollida del Reverendíssim Pare Abat, Josep Maria Soler, avenint-se a la nostra proposta, des d’un primer moment i fent possible que esdevingués realitat en un dia tan significatiu com és la vigília de la Mare de Déu de Montserrat. Moltes gràcies de tot cor.
També volem agrair la implicació dels membres de la Comunitat Benedictina, així com la col.laboració i participació de tots els treballadors del santuari que han contribuït en aquest esdeveniment i, finalment, agrair també a tots vostès la seva assistència. I de manera molt especial i distingida, la presència del M.H. President de la Generalitat Sr. Artur Mas i esposa, del Conseller d'Interior Sr. Ramon Espadaler, de l'Arquebisbe de Tarragona, així com de la resta de primeres autoritats presents de diferents àmbits del país i representants d'institucions, entitats i fundacions que ens fan costat i ens honoren avui amb la seva assistència.
Voldríem concloure amb les paraules que tanquen el document "Arrels Cristianes de Catalunya" citat anteriorment:
"Com a punt final repetim una pregària del bisbe Torras i Bages, patriarca espiritual de Catalunya, en la seva coneguda "Visita espiritual a la Mare de Déu de Montserrat", que desitjaríem que tots els catalans tinguessin als llavis i al cor: "Senyora de Montserrat, que teniu la vostra santa muntanya voltada d'oliveres, signe de pau, aconseguiu per als pobles de Catalunya una pau cristiana i perpètua"
Moltes gràcies.
Comissió Bisbe Joan Carrera, Abadia de Montserrat, 26 d’abril de 2014 



Potser t'agraden aquestes entrades

ENTREVISTA AL PUNT DIARI 21 de MAIG de 2022

Entrevista El Punt Avui

Entrevista El Punt Avui Entrevista de Mireia Rourera a en Jordi Breu i a mn. Jaume Aymar. 2 de juliol de 2018