SANT JERONI DE LA MURTRA: SILENCI, CONTEMPLACIÓ, TROBADA I VIDA

A Sant Jeroni de la Murtra ens trobem el monestir que rep el nom de Sant Jeroni que va viure al segle IV, traductor de la Bíblia al llatí, l’anomenada Vulgata (de vulgata editio, edició pel poble). Expliquen que es va retirar quatre anys al desert per conèixer la seva ànima. La seva vida i els seus estudis van girar sempre al voltant de les sagrades escriptures. I també la “Murtra” arbust sempre verd i aromàtic.

El monestir de Sant Jeroni de la Murtra es troba a la Vall de Betlem, situada a la Serralada de la Marina. Envolten al monestir tres ermites on els monjos anaven per viure la soledat i el silenci. Reben els noms de Sant Onofre, Sant Climent i La Miranda. Des del monestir es pot contemplar tota la bellesa de mar enllà.

 


L’origen  el trobem en el monestir jerònim de Santa Maria de Montolivet, prop de Sant Pere de Ribes, que havia estat fundat per Bertran Nicolau l’any 1413. La comunitat es va traslladar tres anys més tard , el 1416, a un mas prop de Badalona anomenat el Mas de ça Murtra, que és la seva ubicació actual. Els monjos jerònims hi van habitar des del 1416 fins el 1835. Des de finals del segle XIX fins al 1936 el monestir va ser colònia d’estiuejants, camp de refugiats... El 1947, va ser comprat, en gran part, per Francesca Güell i López amb la idea de retornar-li la dimensió espiritual i recuperar el monument.

 


A Sant Jeroni hi podem trobar SILENCI, CONTEMPLACIÓ, TROBADA i VIDA.

I segurament tot això i més ho va trobar el Bisbe Joan. Hi va voler tenir un espai de reflexió personal, per poder escriure, llegir .... va deixar en vida la seva biblioteca personal i seguint les instruccions escrites en el seu testament hi ha el seu arxiu personal que a poc a poc anem ordenant, classificant i digitalitzant. També, com ja sabeu hi tenim la seu del Memorial des de 2016.



 






Fotografies d'en Antoni Panyella i Vallès



En aquest vídeo hi trobareu un homenatge a la història que acompanya la tradició i la cultura pels llibres a la biblioteca de Sant Jeroni de la Murtra des de l'època dels monjos fins al segle XXI.


Potser t'agraden aquestes entrades

ENTREVISTA AL PUNT DIARI 21 de MAIG de 2022

Entrevista El Punt Avui

Entrevista El Punt Avui Entrevista de Mireia Rourera a en Jordi Breu i a mn. Jaume Aymar. 2 de juliol de 2018

La nostra seu està al Monestir de Sant Jeroni de la Murtra