SANT FELIU DE LLOBREGAT I SANTA MARIA DE BADALONA

Aquest mes de febrer hem tingut dos esdeveniments que ens han recordat la memòria del Bisbe Joan a dos lloc molt significatius de la seva vida. L'element central d'aquests dos actes ha estat la presentació del llibre "Joan Carrera. Un bisbe del poble".

El primer va tenir lloc el dia 5 de febrer a la Casa de l'Església del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat, ciutat aquesta on el Bisbe Joan va viure de petit amb els seus avis i la seva mare, després de la mort del seu pare. En aquesta localitat del Baix Llobregat el bisbe Joan va passar la seva infantesa, on va fer els primers amics i amb alguns d'ells compartí la vocació de sacerdot com en Joan Pelegrí. Sempre va tenir un record molt especial d'en mn. Tomás García Garrote, viari de la parròquia i de la seva mestra Maria Rosa d'Ossó que van fomentar la seva vocació ja de ben petit.


L'acte comptà, a més a més dels autors del llibre, amb la participació d'en Joan Torres i Viver que ens recordà les seves vivències personals de petits. En la seva intervenció destacà que el Bisbe Joan “va saber sempre escoltar i acollir a persones de residències molt diverses a les que va fer un gran bé”. També hi intervingué mn. Francesc Nicolau que el recordà com a seminarista amb qui compartí estudis. El mossèn Francesc Nicolau va destacar que “quan Carrera va ser nomenat bisbe, la seva donació als altres seguia plena." El sr. Salvador Obiols també glosà la figura del Bisbe i la preocupació pel món de la immigració on col·laboraren estretament i aprofitant la presència del sr. Jordi San José, alcalde de Sant Feliu, li demanà que el bisbe Joan fos honrat amb algun reconeixement per part de la ciutat com ara atorgar-li el nom d'un carrer o plaça com ja té a d'altres localitats com Badalona o L'Hospitalet de Llobregat, al que el sr. alcalde es comprometé a fer-ne les gestions oportunes. En la seva intervenció el sr. San José destacà del Bisbe Joan que “necessitem persones com ell arreu i en tot". Tancà l'acte el sr. Bisbe Agustí Cortés que ja va conèixer al bisbe Joan en la seva època de bisbe d'Eivisa i destacà: “la seva sensibilitat i el seu tarannà com a creient i com a bisbe”.


El segon acte tingué lloc el dia 20 d'aquest mateix mes, aquest cop a una altre localitat molt important en la vida del Bisbe Joan, Badalona, on inicià la seva tasca pastoral com a rector de Sant Antoni de Pàdua a Llefià als anys 60, on tornà també com a rector a la parròquia de Sant Francesc d'Assís el 1991 poc abans de ser nomenat bisbe.
L'emotiu acte es celebrà a l'església de Santa Maria de Badalona on ell deia la missa de nou cada diumenge ja com a Bisbe i la va fer centre de la Demarcació Pastoral del Barcelonès Nord i del Maresme. Hi assistiren el sr. Vicari Episcopal, mossèn Salvador Bacardit, la sra. directora del museu de Badalona, bon nombre de feligresos, badalonins i membres del Grup Sant Jordi, d'Òmnium Cultural de Badalona i del Memorial Bisbe Joan Carrera

A l'acte hi intervingueren, els autors del llibre, cal recordar que en Francesc Teruel va tenir una estreta vinculació amb el Bisbe, tan personalment com familiar. Ens parlaren també la Teresa Biayna, feligresa de la parròquia, membre del CIC i del Centre d’Estudis Pastorals i membre també del Consell de la Demarcació del Barcelonès Nord i del Maresme en temps del bisbe Joan. I en Joan Soler Amigó, escriptor, folklorista, pedagog. Les intervencions dels Cantaires de la Capella de Música de l’Orfeó Badaloní, dirigits per Albert Morcillo hi posà un contrapunt musical i es projectarà un vídeo que recull el testimoniatge i les vivències personals d’algunes persones que van tractar Carrera.

Mn. Jaume Aymar ens recordà la vinculació tan estreta del Bisbe Joan amb Badalona i la tasca pastoral que hi va fer en aquesta ara anomenada "perifèria" pel Papa Francesc. I acabà la seva intervenció amb un emotiu record al Bisbe Joan:
" En dues ocasions, el bisbe Joan des de la creu de terme de Sant Jeroni de la Murtra, aquella balconada sobre la ciutat i la Mediterrània, va beneir els quatre punts cardinals. Avui des del Cel, ens somriu i ens beneeix."

Fins el dia 1 de març es pot veure a l'església de Santa Maria de Badalona es podrà veure l'exposició "Un Ara mateix ... per sempre"


Us adjuntem aquests enllaços:

Notícies del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat

Fet a Sant Feliu

Blog de mn. Jaume Aymar

Catalunya Religió















Potser t'agraden aquestes entrades

ENTREVISTA AL PUNT DIARI 21 de MAIG de 2022

Entrevista El Punt Avui

Entrevista El Punt Avui Entrevista de Mireia Rourera a en Jordi Breu i a mn. Jaume Aymar. 2 de juliol de 2018

La nostra seu està al Monestir de Sant Jeroni de la Murtra