EL BISBE JOAN, A PROP DE TOTHOM.

Una setmana més podem trobar un excel·lent reportatge al setmanari Catalunya Cristiana aquesta vegada enfocant la incidència de l’Església en un dels àmbits més oblidat i apartat de la realitat social: el poble gitano. De la ma de Joan Andreu Parra ens ofereix amb el títol “Poble gitano, veïns que són minoritzats” una interessant reflexió per conèixer els valors, que en tenen molts, d’aquest poble moltes vegades marginat i en algun moment de la història, quan mig milió de gitanos europeus van ser exterminats pel regiment nazi i molts més van ser sotmesos a una política de discriminació racial similar a la patida pel poble jueu.

 En Joan Andreu ens relata com  un nodrit grup de peregrins gitanos va assistir a la beatificació de d’en Ceferino Giménez Malla, “El Pelé”, el 4 de maig de 1997 i qui encapçalava aquest pelegrinatge va ser el Bisbe Joan Carrera. En l’article de l’”Ara mateix” del 15 de maig de 1997 el mateix Bisbe ens deia referint-se al dia de la beatificació que ell va viure en primera persona: “Les mirades de la multitud, prou habituades a veure sants amb hàbit, s’adrecen especialment a la figura del Pelé, el gitano de pell colrada que té al costat un cavall blanc (...) L’Església vol fer-nos sentir que la mort del màrtir cristià ha estat la seva victòria.”

Ceferino Giménez Malla, el Pelé


En el mateix article el bisbe Joan es referia al poble gitano amb aquestes paraules: “Un poble que, sota la seva meravellosa capacitat d’alegria, viu amb una sensibilitat molt fina el dolor de la seva marginació i de la seva humiliació col·lectiva.(...) Un poble de batejats que ha de ser més ben acollit – com a germans de fe, no com a mers destinataris de la beneficència – en el si de la comunitat catòlica”.

 En aquest article ens mostra un cop més com el Bisbe Joan s’implicava de ple en tots els àmbits de la societat primer com a prevere i després com a Bisbe. En l’editorial de Catalunya Cristiana núm. 2168 de l’11 d’abril de 2021 amb el títol “Intel·lectuals cristians”  cita que “el periodista Antoni Bassas afirmava que el bisbe Joan Carrera era un home sensible, educat i culte, que estimava el seu temps històric i el seu país, Catalunya (...): venia a les tertúlies de Catalunya Ràdio perquè sabia com n’era, d’important, comunicar des del mitjans”. En el seu llibre “Bon dia, son les vuit”  (Ed. Destino 2018) en Bassas defineix el bisbe Joan com “home d’acció i de llibres, (...) Era un d’aquells pastors que feien olor d’ovella, que més tard diria el papa Francesc”.

 Finalment demanar-vos un record i una pregària pel Bisbe Joan el proper dia 12 de maig en el que hagués complert 91 anys.



ENTREVISTA AL PUNT DIARI 21 de MAIG de 2022

Entrevista El Punt Avui

Entrevista El Punt Avui Entrevista de Mireia Rourera a en Jordi Breu i a mn. Jaume Aymar. 2 de juliol de 2018

La nostra seu està al Monestir de Sant Jeroni de la Murtra