Un home senzill, un gran pastor


Continuant amb el seguit de converses amb persones que han conegut el bisbe Joan, us volem fer arribar, aquesta darrera i força interessant, mantinguda amb el pare Enric Puig i Jofre, jesuïta, secretari general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya.


El pare Puig va col·laborar estretament amb el bisbe Joan com a canceller-secretari  del Bisbat de Barcelona del 1996 al 2000. Ens explicà, però, que ja s'havien conegut anteriorment, cap a l'any 1975, quan el treball elaborat pel pare Puig i un grup de monitors: "Una experiència de colònies. Calafell-74" guanyà el premi Antoni Balmanya, 1975 que concedia l'editorial Nova Terra de la qual el  bisbe Joan n'era, aleshores, director literari.

Aquesta intensa col·laboració al Bisbat va fer créixer una recíproca i sòlida amistat que es mantingué fins a la mort del bisbe Joan i encara més enllà, quan el pare Puig s'encarregà de recollir i organitzar en el llibre "Els que ens han precedit" els escrits publicats a la secció Ara mateix del setmanari Catalunya Cristiana, sobre persones que el bisbe Joan considerava importants.

Durant el desenvolupament de la conversa, el pare Enric Puig ens destacà  tres moments importants en la vida del bisbe Joan. El primer va ser quan, de petit i en plena postguerra civil espanyola, mossèn Tomàs Garcia Garrote, vicari de la seva parròquia de Sant Feliu i, posteriorment jesuïta, l'acompanyà espiritualment durant els seus anys d'infantesa,   període en el qual decidí, de ben jovenet, ingressar al Seminari.

El segon moment important, el situà quan, essent ja seminarista, es reunia amb un grup de joves jesuïtes, entre ells el pare Joan Torres i Gaset (que col·laborà a la nostra Parròquia entre els anys 1980 - 1987 ). En aquestes trobades es respirava una inquietud social i creixia la sensibilització i l’apropament cap a la causa obrera. Aquesta preocupació i interès el portà, anys més tard, a acceptar el càrrec de vicari episcopal d'ambients obrers (1967-1976) que li proposà el bisbe Marcelo González.

El tercer moment que ens destacà el pare Puig va ser quan va conèixer mossèn Joan Bonet, amb el qual va travar una intensa amistat i de qui heretà l'estimació  al seu país i la voluntat de diàleg entre fe i cultura i la incidència d’aquests valors en la societat.
El pare Enric Puig, en mig d'en Jordi García i en Jordi Breu

Encara ens podríem allargar molt més referint altres aspectes emotius de la conversa, al voltant de la figura del bisbe Joan, dels quals en volem destacar, si més no, els següents: la concepció d'home senzill i coherent; estudiós, intel·lectual, amb un gran bagatge cultural i, en molts àmbits, autodidacta; gran amic dels seus amics, de cor generós,sempre disposat a ajudar aquell que ho necessités i de paraules i conviccions que sempre van tenir (i encara tenen) una gran incidència tant en l'Església com a la societat catalana.

D’acord amb això, creiem que el bisbe Joan se sentiria feliç amb l'elecció del Sant Pare Francesc i esperançat amb l’inici del seu compromès pontificat.

Agraint al pare Enric Puig l'estona que ens dedicà, tot recordant amb emoció la figura del bisbe Joan, voldríem donar per acabat aquest article amb unes paraules seves, extretes, precisament, del pròleg del llibre, "Els que ens han precedit", obra pòstuma del bisbe Joan:
 "Obert al diàleg i bon comunicador, treballà per elevar el pensament catòlic, integrat en el mosaic cultural català, en diàleg franc i permanent per apropar-hi, respectuosament, amb els qui no pensaven com ell, el testimoni del seguiment de Jesús, el Crist Salvador".

ENTREVISTA AL PUNT DIARI 21 de MAIG de 2022

Entrevista El Punt Avui

Entrevista El Punt Avui Entrevista de Mireia Rourera a en Jordi Breu i a mn. Jaume Aymar. 2 de juliol de 2018