"Cal recordar al Bisbe Joan per la seva bondat"


Amb aquest nou any encetem una nova secció que hem anomenat: 
"Parlant del bisbe Joan amb ...", en la qual volem fer-nos ressò dels records de persones que el van conèixer de ben a prop. Volem, tot conversant amb elles, rememorar moments, anècdotes i també que ens expliquin vivències viscudes al seu costat.

D’acord amb aquesta iniciativa, vam considerat adient iniciar aquest torn d'entrevistes amb el president Jordi Pujol, pel fet que la seva amistat ve de lluny i es va anar consolidant en uns moments socials i polítics complicats, tant per Catalunya com per l'Església i perquè el seu testimoni pot il·lustrar molt significativament el seu record. Ell i el bisbe Joan, aleshores vicari de Sant Miquel del Port, es van conèixer a finals dels anys cinquanta quan els unia una mateixa idea d'Església i de país, alhora que compartien un interès per acollir aquell enorme volum d'immigració que arribava a Catalunya. Es trobaren més tard, a l'editorial Nova Terra, mns. Joan com a director literari i el president Pujol com a escriptor. També van coincidir en l’àmbit polític, en el congrés de fundació de Convergència Democràtica a Montserrat el 1974, en què el bisbe Joan hi participà com a consiliari de l'ACO..

El President Pujol ens rebé el dia divuit de gener i en tot moment es mostrà molt interessat pel projecte que li plantejàrem. Acceptà de bon grat la seva participació en els actes que estem organitzant per recordar el cinquè aniversari del traspàs del bisbe Joan a la casa del Pare, durant el mes d'octubre d'aquest any 2013.

Va ser una entranyable conversa en la qual el President ens revelà moments viscuts al costat de Mns. Carrera. Un d'ells va ser, precisament, el del mateix dia en què el bisbe Joan patí el fatídic vessament cerebral al Santuari del Miracle mentre feia uns exercicis espirituals a seminaristes i que dies més tard li provocà la mort. Es van trobar a la tertúlia d' El Primer Cafè, a Ràdio Estel i, en acabar, van fer un últim cafè tot comentant, com dos vells amics, els fets més significatius d'aquell mes de setembre de 2008. Recordà amb emoció que va ser una de les últimes persones que va poder parlar amb ell en vida.

També recordà el dia que coincidiren a Sant Jeroni de la Murtra, on el bisbe Joan Carrera va cedir, ja en vida, la seva biblioteca i el seu arxiu i efectes personals, on hi són des de juny de 2009. El bisbe hi pujava sovint a treballar i a pregar en aquest recinte de solitud i silenci.

Quan li vàrem preguntar què ens podria destacar de la personalitat del bisbe Joan, va manifestar amb especial insistència que "cal recordar al bisbe Joan des de la bondat". Era el que en podem dir un home bo, que va encarnar ambdues paraules, home i bo, en el seu sentit més ampli. Era un home de sòlides conviccions, ens continuà dient el president, que defensava amb rigor i també compromès amb Catalunya, el seu país, mantenint sempre una línia dialogant i integradora. Estimava la seva Església i per això s'hi dedicà plenament, lliurant-se sempre al seu servei i al servei dels més pobres i desvalguts, amb una gran capacitat de comprensió i acolliment i un especial compromís amb la justícia i la llibertat, valors dels quals se'n parla a l'Evangeli, i que sempre li agradava tant citar en les seves converses.

Per a nosaltres la trobada va ser tan edificant com emotiva. Agraïm al president Pujol l'estona que ens dedicà i li volem donar també les gràcies per les paraules d'encoratjament que ens dedicà abans d'acabar l’entrevista davant el compromís adoptat per part de la Comissió del Memorial Bisbe Joan Carrera de recuperar la seva memòria. 
El President Pujol, amb en Jesús Gandul a la seva dreta i
en Jordi Garcia i en Jordi Breu a l'esquerra

Potser t'agraden aquestes entrades

ENTREVISTA AL PUNT DIARI 21 de MAIG de 2022

Entrevista El Punt Avui

Entrevista El Punt Avui Entrevista de Mireia Rourera a en Jordi Breu i a mn. Jaume Aymar. 2 de juliol de 2018

La nostra seu està al Monestir de Sant Jeroni de la Murtra