"La Unió de Graduats Catòlics", un llibre de mn. Xavier Bastida

El dia 29 de juliol a la Sala Pere Casaldàliga de la Llibreria Claret, es va presentar el llibre "La Unió de Graduats Catòlics. Història d'un moviment de laics a Barcelona". Hi intervingueren el p. Ignasi Ricard, d'Editorial Claret, editora del llibre, Mn. Joan Guiteras degà del Capítol de la Catedral de Barcelona que introduí el contingut global del llibre i finalment Mn. Xavier Bastida i Canal, autor de llibre, que explicà tot el referent a l'elaboració del llibre, en el que recull la història del moviment des de finals dels anys cinquanta principis del seixanta. Ell mateix va explicar la seva experiència personal com a consiliari del moviment quan el 1987, Mns. Lluís Martínez Sistach ho hagué de deixar al ser nomenat Bisbe Auxiliar de Barcelona.

La Unió de Graduats Catòlics va néixer al final dels anys cinquanta principi dels seixanta tenint com a referent els moviments d'Acció Catòlica, concretament de la JUMAC i la JUFAC (Joventut Universitària d'Acció Catòlica, masculina la primera i femenina la segona). En aquells inicis destaquen noms com el del sr. Antoni Bascompte, mn. Joan Batlles i Alerm, mn. Josep M. Brdés, mn. Josep M. Rovira Bellosso, etc.

Tal com destaca mn. Bastida en el llibre, el moviment vol "descobrir  la realitat on cadascú viu per tal d'aprofundir en ella, veure com ens implica i tractem de millorar-la tant des del punt de vista humà com de la fe (per conformar-la segons el pla de Déu). Els instruments de què disposem són els expressats: l'equip, l'enquesta i la reunió de militants" , utilitzant el mètode de Revisió de Vida.

En diferents apartats mn. Bastida fa referència al Bisbe Joan, amb qui va ser condeixeble al seminari i també en la seva intervenció destacà com el Bisbe Joan li suggerí el nom de mn. Ramon Prat, rector del seminari, en aquells moments en substitució de mns. Lluís Martínez Sistach, com a consiliari d'un dels grups.

El mateix Cardenal Lluís Martínez Sistach, destaca en el pròleg del llibre que:

"Aquest llibre fa història d'un moviment de laics que ja és història com a tal moviment, però voldria acabar demanant al lector que llegeixi amb molta atenció quelcom que diu el doctor Bastida en l'epíleg del seu treball: un somni - recordant el famós somni de què parla Luther King i, en un context eclesial, també el cardenal Hume. En aquest cas és el somni d'una Església i un món diferents: una Església sempre reformada i, en ella i en el món, la presència constant i activa dels cristians laics. Poden canviar les fórmules institucionals de l'organització del laïcat, però el que no pot deixar de ser és el laïcat com a tal i la seva missió en l'Església i en la societat. Això és constitutiu del poble de Déu."


Potser t'agraden aquestes entrades

ENTREVISTA AL PUNT DIARI 21 de MAIG de 2022

Entrevista El Punt Avui

Entrevista El Punt Avui Entrevista de Mireia Rourera a en Jordi Breu i a mn. Jaume Aymar. 2 de juliol de 2018

La nostra seu està al Monestir de Sant Jeroni de la Murtra