COFRADIA VIRGEN DE LA CABEZA, 30 ANYS A CATALUNYA. L'ALTRE MORENETA ESTIMADA PEL BISBE JOAN

 Aquest any la Cofradía de la Virgen de la Cabeza celebra el XXX aniversari de l’arribada de la imatge des d’Andujar, de la imatge de la seva “Morenita” com popularment li diuen a la Virgen de la Cabeza per la seva cara morena. Des de llavors la seu on es pot venerar és a la parròquia de Sant Isidre Llaurador a L’Hospitalet de Llobregat. En aquell moment n’era rector mn. Joan Carrera que va ser qui la va acollir sense pensar-s’ho gaire quan li van demanar els confrares.

Visita del B. Joan al Santuari de la Virgen de Cabeza
28 d'agost de 1991
Arxiu Memorial Bisbe Joan Carrera

Des de llavors s’inicià una cordial relació entre la Cofradía i el Bisbe Joan que s’allargà més enllà del moment en que ell era rector de Sant Isidre. Visità algunes vegades la localitat d’Andujar i el santuari de Mare de Déu. Durant la missa d’aniversari de l’any 2007 el bisbe Joan coronà la Verge amb una nova corona.

 

Dia de la coronació de la Verge 2007
Parròquia de Sant Isidre Llaurador
Imatge del web de la Cofradía

Des del primer dia la verge ocupa l’espai del cor de la parròquia, el 2009 es reformà el cambril i els pintors Joan Torre i Viver y Gonzalo Martín hi feren unes pintures que foren beneïdes el gener del mateix any.

Les pintures estan en forma de retaule dedicat a la Santa Imatge, que com hem dit abans està situat en el cor del temple. D’estil clàssic amb un pavelló central per allotjar la imatge i plafons laterals on es plasma pictòricament algunes escenes de la seva devoció.

A l’esquerra hi ha unes escenes de la llegenda que explica com la nit del 11 al 12 d’agost de 1227 un pastor de Colomera, Juan Alonso de Rivas va trobar la Imatge de la Mare de Déu portada per sant Eufrasi, primer bisbe d’Andújar i deixeble de l’apòstol Jaume i amagada a Sierra Morena durant segles. El pastor era manc el braç dret i la Mare de Déu li va curar per que servís de testimoni de l’aparició i de que volia que en aquell mateix lloc li edifiquessin l’ermita.

 

Cambril i Retaule
Església de Sant Isidre
L'Hospitalet de Llobregat

Al plafó de la dreta hi ha les pintures que representen la romeria al Santuari d’Andújar i la que es realitza des de la nostra Parròquia a finals del mes d’abril.

El retaule està construït en fusta de cirerer envernissada. A les bases hi ha uns medallons també de fusta: el central amb el nom de la Virgen de la Cabeza i als laterals, amb els escuts d’Andújar i de L’Hospitalet.

 

La Cofradia de la Virgen de la Cabeza celebrarà, com dèiem, aquest any el 30 aniversari de l'arribada de la imatge. Ho farà el 25 i el 26 de juny.

Virgen Santísima de la Cabeza

Guíanos siempre por el camino de la verdad,

de la justicia y del amor.

Y así, Madre, seremos felices contigo en el Cielo.


WEB DE LA COFRADÍA DE LA VIRGEN DE LA CABEZA

ENTREVISTA AL PUNT DIARI 21 de MAIG de 2022

Entrevista El Punt Avui

Entrevista El Punt Avui Entrevista de Mireia Rourera a en Jordi Breu i a mn. Jaume Aymar. 2 de juliol de 2018

La nostra seu està al Monestir de Sant Jeroni de la Murtra