Nadal 2002 - Nadal 2014

Tot i haver passat dotze anys, aquest text conserva la seva actualitat. Un text que el Bisbe Joan va escriure per felicitar el Nadal del 2002, però al llegir-lo no és tracta una felicitació convencional, és més que això: ens interpel·la, ens fa repensar sobre l'actitud de les persones davant de les injustícies socials. Hi destaquen tres aspectes que pel Bisbe Joan van ser una constant en la seva tasca pastoral: la preocupació pels desvalguts, pels més necessitats, l'admiració per Maria, Mare de Déu: amor i dolor i l'admiració per la bona nova de l'Evangeli: llum de tots els creients que ens va apropant al Regne de Déu.


Us convidem a rellegir-la, val la pena:

En el Nadal que clou el centenari de la mort de Jacint Verdaguer, m'abelleix de felicitar els amics amb tres missatges del poeta. Tenen força. Són bells i actuals. Són capaços de fer-nos vibrar encara avui.


Del primer n'he reproduït l'inici a l'anvers de la postal, al costat d'un nen africà. Ens recorda els infants sense escola que són explotats - a diversos indrets del món - en el treball a les mines ... en la producció de calçat i de pilotes de futbol ... en la confecció de catifes ...
Mossèn Cinto continua:
Lo patriarca agafa l'eina   /   i a la ciutat va a cercar feina;
de porta en porta va dient:   /   dau-me treball, oh bona gent,
que vinc de fer un llarg viatge
i no tinc res, ni pa ni hostatge
¿Aconseguirem de sentir-la - i d'acollir-la - més enllà dels carrers il·luminats i remorosos, la veu de l'immigrant que avui, entre nosaltres, cerca pa, feina i hostatge?


El segon és un missatge d'amor tendre: el de Maria, la mare. Besa el nen, el bressa, l'alleta i l'adorm. Però plora i sospira...
Les flors que somriuen,   /   una a l'altra es diuen:
per què plora tant?
Ella està bressant   /   l'amorós infant,
tot bressant-lo mira,   /   aquells peus i aquells braços
que en creu clavaran,   /   i plora i sospira.
Mirant el seu fillet amorós, ja veia la creu en la qual seria clavat de peus i de braços: dels misteris de goig, als misteris de dolor. Nosaltres ara, a la inversa, aprenem a reconèixer, en els crucificats d'avui, el rostre gloriós de Senyor que ve: del dolor compartit...a l'esperança.


Finalment, un missatge de llum, d'il·luminació interior. Enllaça amb l'Evangeli de Joan: "existia el qui és la llum veritable, el que ve al món i il·lumina tots els homes" (Jn 1, 9) A diferència del món, Maria l'acull:
La Verge li respon:   / - Sa voluntat és mia;
sa esclava la té ací   /   que el cor li donaria.
I li neix del si un devessall de llum que la fa resplendent i, des d'Ella emplena la terra:
Sobre ella en blanc colom   /   ses ales estenia

i amb la claror del Verb   /   la Verge resplendia.


Us adjuntem aquestes dues felicitacions que ens han arribat:

Aquesta primera feta per l'artista Joan Torres Viver, amic de la infància del Bisbe Joan a Sant Feliu. L'acollida al Nen que neix i que ens porta la pau


















La felicitació de la família Vinyals - Soler que ha triat un text molt significatiu del Bisbe Joan


Que aquest Nadal Jesús, fet infant, ens ompli el cor de pau i amor, i que sapiguem, com va fer el Bisbe Joan transmetre-ho amb els nostres actes.

BON NADAL i SANT 2015!

ENTREVISTA AL PUNT DIARI 21 de MAIG de 2022

Entrevista El Punt Avui

Entrevista El Punt Avui Entrevista de Mireia Rourera a en Jordi Breu i a mn. Jaume Aymar. 2 de juliol de 2018

La nostra seu està al Monestir de Sant Jeroni de la Murtra