DÉU ANYS


Fem un petit resum dels actes que s’han dut a terme en record del Bisbe Joan en el desè aniversari del seu traspàs a la casa del Pare. Com recordareu l’objectiu de tots els actes que hem organitzat ha estat anar recordant al Bisbe Joan en llocs que han estat significatius en la seva vida; així vam organitzar una lectura dels textos del llibre “Joan Carrera. Un bisbe el poble” (Ed. Mediterrània. 2015) d’en Joaquim Ferrer i en Francesc Teruel a l’església parroquial de Santa Maria de Badalona on solia dir missa. Vam celebrar el seu aniversari el 12 de maig, quan hagués complert vuitanta-vuit anys a la catedral de Sant Llorenç de sant Feliu de Llobregat amb un concert i una missa, acompanyats d’un bon nombre d’amics.
En aquesta ciutat s’estan realitzant gestions per tal de donar el nom del Bisbe Joan a un carrer proper a la Catedral, segons ens informa el seu Full Parroquial. D’aconseguir-ho, amb aquesta ja serien tres les localitats que han donat el nom del Bisbe Joan a un espai públic, després de Badalona i L’Hospitalet de Llobregat.

També vam anar a Montserrat el dia 11 de juliol, el precís dia en que es complien seixanta-quatre anys de la seva ordenació sacerdotal a la Basílica del Monestir, on el p. Bernabé Daumal en explicà els seus records d’aquella celebració.


RECORDEM EL BISBE JOAN


El dia 27 de setembre al Seminari de Barcelona va tenir lloc l’acte “Recordem al Bisbe Joan” amb la presència de mn. Felip Juli Rodríguez rector del seminari, el sr. Eduard Fornés, el sr. Marcel·lí Joan, director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, mns. Joan Enric Vives, arquebisbe d’Urgell i el Cardenal emèrit Lluís Martínez Sistach que presidí l’acte. 


Amb la presentació d’en Francesc Rosaura, director del programa “Signes dels temps” de TV3, en Jordi Breu president del Memorial va iniciar l’acte recordant la figura i el mestratge del Bisbe Joan com ho va ser la seva pastoral d’acollida i integració. També va destacar que recordava el seu caràcter “humil”, conciliador, optimista, misericordiós i compromès”. Un compromís lligat també a la terra, “a la voluntat de difondre el missatge cristià i la defensa de Catalunya amb ponts de diàleg i servei a la seva terra”.

Els diferents ponents evocaren les seves vivències al costat del Bisbe Joan. Així mn. Felip Juli recordà l’època en que compartí com a vicari a la parròquia de sant Isidre. El sr. Eduard Fornés les experiències viscudes a l’Editorial Nova Terra i Mediterrània com a editor dels seus llibres. En Marcel·lí Joan evocà la figura del bisbe Joan com a home transversal i precursor del Concili Vaticà II. L’arquebisbe Joan Enric Vives va destacar el bisbe Carrera com: “un bon pastor i un pastor bo”. Tal com va dir Vives, Carrera fou un bisbe que va saber exercir el seu ministeri, citant  les paraules del difunt “construint en un barri on els altres també construeixen i també intenten desconstruir”. També va destacar el seu mestratge, ja que a través d’ell van “aprendre a fer una nova presència missionera”. El bisbe d’Urgell, va destacar com sobretot va aprendre molt de “parlamentarisme” perquè era “culte i molt agut”. “Sempre li agradava fer un contrapunt i donar arguments que ens fessin pensar”, explicava el bisbe.”. “Ell va ser una figura resplendent, que va creure sempre en els joves”.


El sr. Cardenal en la seva intervenció ens digués que tot i el temps passat encara recorda les seves paraules i el seus consells Agraí al memorial que posa sobre la taula un testimoni que va saber viure amb joia l’Evangeli; que va seguir plenament el programa del Papa Francesc. “Es va avançar a l’encíclica del Sant Pare Evangelii Gaudium, amb la seva  actitud d’Església en sortida vers aquells que no son a prop”. En recordà també la presència i l’interès per sortir a les perifèries amb preferència als més pobres.


VÍDEO DE L'ACTE
Agraïm l'assistència tècnica de l'Emili Sierra


SILENCI, PREGÀRIA, REFLEXIÓ


El dissabte 29 de setembre ens vam aplegar al cementiri de Montjuic al voltant de la tomba on descansen les despulles del Bisbe Joan i de la seva mare.
Moments de silenci, pregària, reflexió escoltant l’evangeli de sant Mateu d’on el Bisbe Joan va extreure el seu lema episcopal: “Mireu com creixen els lliris del camp” i moments de reflexió amb la poesia d’en Javier Bustamante.


MISSA

El dimecres 3 d’octubre, el mateix dia en que es complien els deu anys de la mort del Bisbe Joan, es celebrà a la Catedral de Barcelona una missa per la seva ànima. Va ser residida pel Cardenal Lluís Martinez Sisitach i concelebrada per mn. Jaume Aymar, mn. Francesc Prieto, rector de la parròquia de Sant Isidre, p. Enric Puig i mn. Josep Vives entre d’altres. El text de l’evangeli en que Jesús ens diu: “tal com el Pare m’estima, també jo us estimo a vosaltres”, serví al sr. Cardenal per dir-nos a l’homilia que “tenen un contingut riquíssim ja que el Pare estima al seu Fill Unigènit eternament, infinitament i gratuïtament, i d’aquesta mateixa manera Jesús ens estima a tots i a cadascú de nosaltres. Aquest amor de Jesús va moure al nostre estimat germà a seguir-lo en la vocació sacerdotal i a lliurar-se radicalment a l’Església, a la societat, a les persones, especialment les senzilles i necessitades.
Aquest amor extrem del Senyor fou el motor de la seva vida plena de valors humans i de virtuts cristianes que ens ha deixat un testimoniatge entranyable i estimulant per viure també aquest amor que el Senyor ens té!


Fotografies realitzades per Antoni Panyella


SANT JERONI DE LA MURTRA

El conjunt d’actes en record al Bisbe Joan, es tancà al lloc triat pel Bisbe Joan per deixar-hi el seu arxiu, al Monestir de Sant Jeroni de la Murtra. Aquest cop va ser l’Albert López Vivancos qui va llegir textos del llibre “Joan Carrera. Un bisbe del poble” acompanyat per les cançons de la coral La Badalonense.
Un cop realitzat l’acte es va poder visitar l’arxiu del Bisbe Joan per veure els llibres i alguns objectes personals.












Potser t'agraden aquestes entrades

ENTREVISTA AL PUNT DIARI 21 de MAIG de 2022

Entrevista El Punt Avui

Entrevista El Punt Avui Entrevista de Mireia Rourera a en Jordi Breu i a mn. Jaume Aymar. 2 de juliol de 2018

La nostra seu està al Monestir de Sant Jeroni de la Murtra