dimarts, 6 de novembre de 2012

HOMENATGE

En commemorar-se el primer aniversari de la mort del bisbe Joan Carrera, el Grup Sant Jordi de Promoció i Defensa dels Drets Humans, li organitzà un acte d'homenatge al que va ser el seu fundador i ànima durant molt de temps. Aquest acte va tenir lloc el dia 9 de novembre de 2009 a la Basílica de Santa Maria del Mar. S'hi adheriren més de setanta entitats públiques i privades, eclesials i civils, totes varen mostrar la gran incidència que manifestà el bisbe Joan amb la seva acció en la societat civil catalana i en la diòcesi de Barcelona.

El Grup Sant Jordi de Promoció i Defensa dels Drets Humans va ser fundat a finals dels anys seixanta per un jove mossèn Joan que juntament amb un grup de laics, religiosos i sacerdots es plantejaren promoure un compromís eclesial, social i polític que contribuís a la defensa dels drets humans i de la llengua catalana i al restabliment de les llibertats democràtiques.

A l'esmentat acte hi intervingueren personalitats que aplegaren tots els àmbits en que ell hi dedicà treball i esforç com els mitjans de comunicació, la defensa de Catalunya i la seva estimada Església de Barcelona. A continuació en fem un recull.

L'acte va ser presentat per l'actor Joan Pera, que digué que el bisbe Joan "era el meu bisbe... era el Bisbe de tanta gent com jo, perquè ell feia que el sentíssim a prop...".
Seguidament donà pas a en Josep Maria Esquirol, filòsof que en destacà que "com que Carrera no tenia afany de poder, el cor de la seva feina bategava només a conseqüència d'una sola causa: la del seu testimoniatge cristià i el que això dignificava." Per acabar la seva intervenció hi afegí: "Ha estat per a alguns de nosaltres un mestre, a qui no li calien gaires paraules, com els antics pares del desert. En teníem prou de saber que hi era, i de gaudir, a voltes, de la seva companyia".

L'alcalde de Cornellà, ciutat on va néixer el bisbe Joan, en Antonio Balmón va dir d'ell que: "Va entendre que l’educació, l’acció social i solidària o l’habitatge digne, eren motors de dignitat."

La periodista i col·laboradora del bisbe a Ràdio Estel, Teresa Pou destacà que "la seva actitud vital, possibilista, de buscar objectius però sempre en la direcció de les seves conviccions, el va fer seguir fins l’últim moment generant complicitats per defensar la presència de l’Església als mitjans". I recordant la seva vivència personal digué: "Si tanco els ulls, veig el bisbe Joan Carrera somrient, amb aquell somriure entremaliat, murri, i li agraeixo el fet d’haver estat un comunicador valent, fidel als amics, generador de consens, estimació i respecte dins i fora de l’Església."

També hi intervingué en Josep Lluís Carod Rovira, en aquells moments vicepresident de la Generalitat que el va definir com "un capellà i un bisbe sempre vora les persones, i en especial del món obrer i de les classes populars. Un home promotor de serveis socials."

Sentides i significatives van ser les paraules del seu "amic" el president Jordi Pujol: "Que el record i el mestratge del bisbe Carrera no s’apaguin. Ells ens poden ajudar a ser continuadors de l’esperit de superació i de vocació de grandesa que ha sostingut la nostra Església i el nostre poble."

Volem agrair des d'aquí al president Pujol pel seu suport i oberta col·laboració que ha a manifestat vers el nostre projecte del Memorial Bisbe Joan Carrera.

A l'acte no hi va poder assistir, però hi envià un missatge el bisbe emèrit de Badajoz Antonio Montero que a l'igual que el bisbe Joan era membre de la comissió de mitjans. D'ell són aquestes paraules: "Su fe cristiana y su vocación de pastor le llevaron siempre a hacer presente el Evangelio en la vida de las personas y en la identidad y la cultura de Cataluña".(...) "Joan Carrera encarnaba la figura del cristiano, sacerdote y obispo, en las coordenadas del Concilio Vaticano II."

Abans d'acabar l'acte el pare Enric Puig amic i col·laborador del bisbe Joan, parlà en representació del Grup Sant Jordi: "Al bisbe Joan que des del rigor intel·lectual i la profunditat espiritual, des d’una experiència i autoritat moral reconegudes, des de l’exercici del seu ministeri pastoral, sempre eclesial, des de la implicació social i amb una abundant producció escrita, exercí un mestratge lliure i obert, amatent a les persones que, des de l’esperança i sense imposicions."

Tancà l'acte el Cardenal - Arquebisbe de Barcelona Lluís Martínez Sistach de qui va ser bisbe auxiliar: "va ser un home de Déu i d’Església, es va lliurar sense límits ni fronteres a tothom, imitant al Bon Pastor, amb un amor autèntic, senzill, cristià, de pastor, envers les persones i les institucions, especialment els més pobres i necessitats." (...) "Tots ho sabem, es va prodigar en l’animació cristiana de les comunitat com a rector, vicari episcopal i bisbe, en l’acompanyament espiritual dels cristians, en la defensa dels drets humans i en el diàleg de la fe amb el món de la cultura per tal de fer-hi present l’Evangeli."

Deixeu-me acabar aquest article amb unes paraules que digué l'esmentat Joan Pera per finalitzar la seva intervenció:
"Jo m’he passat la vida intentant donar uns moments d’alegria a qui ha volgut rebre la meva alegria...En Joan Carrera, home, prevere i Bisbe...també es va passar la vida donant alegria; l’alegria de l’esperança... a tots vosaltres...a mi.., i a tot el poble de Déu.

Gràcies, Joan, per ser i per fer. Per la teva vida, la teva fe, la teva obra, els teus escrits, el teu amor a la nostra terra, i la teva proximitat a la gent ...ens trobarem al cel...amb el somriure de la pau al llavis".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

EXPOSICIÓ A MONTSERRAT

Actes Memorial Bisbe Joan Carrera - I

Actes Memorial Bisbe Joan Carrera - II

Actes Memorial Bisbe Joan Carrera - III

Etiquetes