ARA MATEIX..... A MONTSERRAT!!!

26 d'abril de 2014, la muntanya de Montserrat ens acollí amb un dia radiant. Era el dia de la Vetlla de Santa Maria. Abans d'anar a pregar davant la Moreneta, ens aplegàrem per recordar al Bisbe Joan Carrera.

A la sala Sant Jordi de l'hostal Abat Cisneros ens hi reunírem una setantena de persones en la inauguració de l'exposició "Un Ara Mateix per sempre" organitzada per l'Abadia de Montserrat i el Memorial Bisbe Joan Carrera. Ens acompanyaren personalitats com el president de la Generalitat, Artur Mas; el president Jordi Pujol; l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol; i l'abat de Montserrat, Josep M. Soler que actuà com a amfitrió. També representants del Grup Sant Jordi, de la fundació Acollida i Esperança i persones a títol personal.


En primer lloc intervingué en Jordi Garcia que, en nom del Memorial Bisbe Joan Carrera, agraí la presència del tots els presents i presentà l'exposició dient que "vol ser una festa en honor de la paraula, una paraula singular, la paraula del Bisbe Joan. Si se’ns permet la comparació, com quan tantes vegades el Bisbe Joan deia que som Església, poble congregat per la Paraula viva de Déu i que celebrant-la, tornem a la nostra identitat essencial; així mateix, el Bisbe Joan ha exercit, potser sense saber-ho, aquest magisteri envers tots els que l’hem conegut, mitjançant la seva paraula, no només des de les seves homilies com a home d’Església, sinó com a ésser humà excepcional, defensor incondicional de la necessitat de millora de la comunicació i entesa entre els homes, tant en termes litúrgics i de caire religiós com en termes més terrenals i de caire laic o social.

Seguidament prengué la paraula el president Jordi Pujol, gran amic del Bisbe Joan, qui ens va relatar les primeres trobades allà el 1959, amb un jove mossèn amb qui va compartir preocupacions pels problemes socials, el món obrer, i sobretot de com acollir els immigrants que en aquells moments arribaven a Catalunya des d'arreu de l'Estat per treballar a les indústries. També va lloar " la fermesa en les seves conviccions i el seu amor a l'Església i al seu país Catalunya".


A continuació l'abat Josep M. Soler feu una reflexió sobre la relació entre el Bisbe Joan i el Monestir i l'amistat amb la comunitat benedictina. Glosà el Bisbe Joan reconeixent que " va viure intensament el compromís social que demanava l’Evangeli i el Concili Vaticà II". Finalitzà dient: " Va ser realment un pastor a l’estil del papa Francesc”

Prengué la paraula després l'arquebisbe Jaume Pujol que destacà la seva amistat amb el bisbe Joan, fent esment a la confiança que li tenia quan digué: “li vaig demanar consell moltes vegades sobre qüestions delicades a l’arxidiòcesi o la Tarraconense”. Destacà també el paper clau que tingué el Bisbe Joan en la redacció de diversos documents el famós i plenament vigent Arrels Cristianes de Catalunya” i després ja com a bisbe en les notes sobre les eleccions del Parlament de Catalunya o sobre l’Estatut i més encara en la pastoral “Creure en l’Evangeli i anunciar-lo en nou ardor”. Finalment es va referir a Carrera com a “bisbe i amic, al qual jo encomano molt especialment aquest moment històric del nostre país”.

Finalment tancà l'acte el president Artur Mas que agraí actes com aquests que recorden la figura del Bisbe Joan ja que tenim “motius d’agraïment infinits” a la seva persona, i un d’ells és precisament “la seva estima a Catalunyai i el definí com "una bona persona, un home bo, senzill, de tracte afable, proper, planer, pedagògic, prudent, savi, generós i valent. Característiques molt difícils de trobar totes juntes en una sola persona". També digué que era capaç de " crear ponts de diàleg de manera constant en el país". El president Mas afirmà, finalment, que el bisbe Joan "estaria en plena sintonia  amb la mobilització intensa, pacífica, plural, radicalment democràtica i popular de la societat catalana"  i que ”el país li té moltes coses a agrair"


Durant l'acte actuà el Cor Capella de Santa Maria del Pi, que sota la direcció d'en Josep Martí interpretà diverses peces musicals d'autors relacionats també amb Montserrat.


En acabat, la vivència espiritual de la Vetlla de Santa Maria posà punt i final a un dia intens de records del Bisbe Joan Carrera, però a l'hora ens donà un impuls especial a seguir treballant per mantenir ben viu l'esperit i el record del nostre estimat bisbe Joan. Montserrat ens acomiadava ja ben entrada la nit, ja era diumenge 27 d'abril festivitat de la Mare de Déu de Montserrat . El dia havia estat intens; baixàvem de la Santa Muntanya amb el cor ben ple de joia i amb els records del Bisbe Joan ben vius. 



Potser t'agraden aquestes entrades

ENTREVISTA AL PUNT DIARI 21 de MAIG de 2022

Entrevista El Punt Avui

Entrevista El Punt Avui Entrevista de Mireia Rourera a en Jordi Breu i a mn. Jaume Aymar. 2 de juliol de 2018

La nostra seu està al Monestir de Sant Jeroni de la Murtra