EDITORIAL NOVA TERRA, una gran aventura

L’any 1958, un jove mn. Joan Carrera, en aquell temps vicari de la Barceloneta, es reunia amb un grup de joves vinculats a la JOC: M. Juncadella, J. Espinàs, L. Ramírez, J. Artigal, J. Castaño, J. Comas, A. Munné i J. Vedura i al que després s’hi anaren afegint l’Alfonso C. Comin, un jove Ignasi Riera, Anton Cañellas i Joaquim Pibernat. D’aquestes reunions fetes al pis del vicari va sorgir el nom de Nova Terra, fent referència als versicles del llibre de l’Apocalipsi 21, 1 : “Després vaig veure un cel nou i una nova terra

Es fixaren en el camí fet per “Les Editions Ouvrieres de Paris”, una editorial fundada per membres de la joc francesa. Els primers llibres foren traduccions de textos d’aquesta editorial del francès, moltes d’aquestes fetes per mn. Joan.

L’Editorial Nova Terra va editar al llarg de la seva trajectòria editorial nombroses col·leccions dedicades a temes educatius con “Esplai” i “Nadal”, dirigides per Joaquim Franch i amb la col·laboració de Marta Mata. D’altres com “El gra de mostassa” per a un públic més jove o “L’home nou” que seguin l’ideari de la JOC, volia ser mostra de l’esperit engrescador que dominava, aquells anys de post concili, els moviments cristians i fent una tasca de divulgació dels documents del Concili Vaticà II

Instauraren tres premis literaris l’”Antoni Balmanya” de pedagogia, (des de 1964) i el “Carles Cardó” d'assaig religiós (des de 1967) i el “Nova Terra” d’estudis socials (des de 1964). En alguna ocasió els premis es lliuraren durant la Nit de Santa Llúcia.


La llista de col·laboradors i escriptors seria molt llarga, pedagogs com Artur Martorell i Octavi Fullat, Maria Aurèlia Capmany, Teresa Pàmies, Lluís M. Xirinacs, Manel de Pedrolo, Folch i Camarassa, Josep M. Espinàs, Joaquim Ferrer, ...

Nova Terra patí la censura de llibres i fins i tot un atemptat el primer de maig de 1973 i l’incendi que es produí posteriorment comportà la destrucció de llibres ja editats i a punt de sortir a la venda i de part del material d’arxiu de l’editorial.

Entrà en una espiral de crisi portada per la mateixa crisi del llibre en català (1968-70) que ja no remuntarà fins a la Transició amb la introducció de l’ensenyament en català. Aquesta crisi també afectà al llibre de temàtica religiosa.



Altres elements que l’agreujaren van ser també la crisi interna de la JOC, pràcticament desfeta en lluita amb la jerarquia eclesiàstica; les dificultats de ser una editorial obrera en una economia capitalista. A nivell intern també hi influí l’evolució d’alguns membres com Comín i Verdura, ambdós directors literaris cap al comunisme i la seva negativa personal a passar a un segon pla per permetre a Nova Terra suportar la pressió del que en aquell temps era ministre d’Información y Turismo, Manuel Fraga Iribarne.

També augmentà la crisi les dificultats econòmiques, al ser una editorial amb un model de gestió directiva i dedicació gratuïtes per part dels responsables.  Els esforços de col·laboració amb d’altres editorials no arribaren a fructificar ni tampoc l’ajuda econòmica de l’Anton Canyellas, que gairebé comprà l’editorial, aconseguí treure Nova Terra de la crisi que la portarà a la definitiva desaparició el 1978 quan el bisbe Joan n’era el director literari.

Amb tot cal destacar la gran tasca feta per l’editorial Nova Terra, que aconseguí fer des de llibres per a la gent més militant de la JOC fins a oferir diferents punts de vista de l’actualitat social i política del moment, posant a l’abast de la gent jove i moviments cristians, aquells testimoniatges, vivències i pensaments dels autors intel·lectuals catalans, espanyols i europeus, buscant la comunicació d’idees i fomentar el diàleg.

Trobareu més informació al llibre: 

Editorial Nova Terra : 1958-1978 : un referent  de Dolors Marín, Agnès Ramírez
Editorial Mediterrània, 2004

Potser t'agraden aquestes entrades

ENTREVISTA AL PUNT DIARI 21 de MAIG de 2022

Entrevista El Punt Avui

Entrevista El Punt Avui Entrevista de Mireia Rourera a en Jordi Breu i a mn. Jaume Aymar. 2 de juliol de 2018

La nostra seu està al Monestir de Sant Jeroni de la Murtra