CREU DE SANT JORDI PER A EN JOAQUIM FERRER A TÍTOL PÒSTUM

Demà es lliurarà a títol pòstum la Creu de Sant Jordi  a en Joaquim Ferrer: Per la seva intensa i fructífera activitat política, desplegada a través dels diversos càrrecs que va ostentar, i molt particularment, el de conseller de Cultura. Al front del departament, va impulsar el diàleg intercultural i la internacionalització de la cultura catalana. Historiador de professió, es va especialitzar en l’estudi del moviment obrer català i la seva relació amb la qüestió nacional, matèria sobre la qual va escriure diversos assaigs.” (Nota de premsa)

Recordem amb enyorança a en Joaquim que formà part del grup de socis fundadors de l’Associació en l’acte que tingué lloc el 16 de desembre del 2015 i també passà a formar part de la primera junta del Memorial Bisbe Joan Carrera.

Vaig conèixer a en Joaquim, quan jo era un jove que despertava a una nova situació social i política; era l'any 1979 quan va venir a la parròquia de sant Isidre, a fer una conferència sobre l'Estatut d'Autonomia i compartí la seva vivència com a cristià i lluitador per Catalunya. Més tard, l'any 1984 i ja com a Conseller de Cultura, tornà a la parròquia per participar en un sopar cultural. Les dues vegades vingué de la mà del rector, que en aquells moments era mn. Joan Carrera.
Anys més tard ens retrobàrem amb un objectiu comú: treballar per mantenir ferma la memòria, el pensament i la figura de l'estimat Bisbe Joan. En aquells moments estava documentant-se per escriure el llibre "Joan Carrera. Un bisbe de poble".
Cordials converses, moltes vegades lliçons d'història viscudes, en les que vaig descobrir un Joaquim molt proper a la realitat social i gran coneixedor de la cultura catalana. M'explicà una vegada que de jove va començar a treballar a l'editorial Albertí i així començà la seva implicació per Catalunya quan feien llibres dels que "no es podien vendre". Va coincidir amb el bisbe Joan quan aquest era director literari de l'editorial Nova Terra i en Joaquim escrivia llibres dels que "costava vendre", però tot i així aconseguien posar en les lleixes de les llibreries, com "El primer Primer de maig a Catalunya" guanyador del premi Nova Terra l'any 1971.
Amb la biografia del Bisbe Joan ens aportà, la pròpia inquietud de donar a conèixer "la seva acció en favor de totes les aspiracions d'aquest poble a la seva llibertat a través del missatge cristià i amb plena comprensió de la pluralitat que es dóna en la nostra societat", en total sintonia amb el que en Joaquim portava a terme amb el seu exemple, el seu pensament i les seves paraules.

Col·laborar amb ell suposava rebre una gran dosi d'entusiasme, i no només de paraula sinó que ho feia viure com deia ell: "per fer Església, fer País". Implicat en la Lliga Espiritual de la M. D. de Montserrat i en el Memorial Bisbe Joan Carrera. Precisament en aquest últim hi aportà una gran dosi d'energia que ajudà a seguir endavant en el seguit d'actes en record al Bisbe Joan, tot participant en molts d'ells de forma activa i mostrant el seu incansable testimoni de creient. En cada intervenció ens deixava ben clar que, a l'igual que el Bisbe Joan, " la seva fe cristiana el va empènyer a fer present l'Evangeli i l'Església en la societat, en la identitat i la cultura de Catalunya". (De l’article “Dir a déu a un bon amic” J. Breu, Catalunya Cristiana nº1913)


També ha estat distingit a títol pòstum el bon amic en Xavier Melgarejo que el passat mes de febrer ens deixava després d’una llarga malaltia. La tasca d’en Xavier durant tots aquests anys ha estat reconeguda per la Generalitat Per la seva rellevant aportació a la modernització i millora de l’eficàcia de l’educació a Catalunya. Expert en el sistema educatiu finès, va aportar la seva experiència a la formació del professorat i al disseny de metodologies per a combatre el fracàs escolar. Defensor de la vinculació de l’educació amb la família, l’escola i la societat, treballà intensament i generosa per a difondre aquesta visió i implantar-la en la planificació educativa.


En l’àmbit d’entitats s’ha concedit la creu de Sant Jordi a tres entitats vinculades a l’Església: la Fundació Joan Margall, l’Arxiconfraria de Nostra Senyora de la Cinta de Tortosa i al Centre Pere Apòstol del Barcelona.

Potser t'agraden aquestes entrades

ENTREVISTA AL PUNT DIARI 21 de MAIG de 2022

Entrevista El Punt Avui

Entrevista El Punt Avui Entrevista de Mireia Rourera a en Jordi Breu i a mn. Jaume Aymar. 2 de juliol de 2018

La nostra seu està al Monestir de Sant Jeroni de la Murtra