PREMIS BISBE JOAN CARRERA

La convocatòria dels Premis Bisbe Joan Carrera respon al treball constant que el 2013, ens vam plantejar per tal de recordar al bisbe Joan tot just quan es complien els cinc anys del seu traspàs a la casa del Pare.
Ara ja des del 2015, com associació Memorial Bisbe Joan Carrera, continuem treballant per mantenir ferma la memòria, el pensament i la figura del bisbe Joan.

Aquell va ser també un moment de trobada de persones i entitats que en diversos moments van conèixer al bisbe Joan en alguna de les seves múltiples iniciatives i en el desenvolupament de la seva tasca pastoral.

Ara juntament amb Catalunya Cristiana, Ràdio Estel i Club + Amics i amb el suport de l’Abadia de Montserrat, Càritas Catalunya i la Direcció d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya impulsem la creació d’aquests premis periodístics, amb motiu de que el proper any 2018 es complirà el desè aniversari de la seva mort.

Els premis estan estructurats en tres apartats, el primer
- Diàleg Fe i Cultura, en el que es premiarà la difusió de plataformes de diàleg dels cristians amb intel·lectuals, artistes, polítics, així com del paper que l’Església té en el camp de la religiositat popular.


Un segon apartat serà d’
- Inclusió Social, i es premiarà la millor difusió de totes aquelles iniciatives que afavoreixin el fet d’integrar a la vida comunitària tots els membres de la societat, més enllà del seu origen, condició social o activitat.

Finalment un últim apartat de:
- Joventut, Fe i Discerniment Vocacional, en que es premiarà la millor difusió de les iniciatives a favor de possibilitar una vivència cristiana de la fe en els joves, tant personalment com comunitàriament, així com de tot allò que contribueixi a un bon acompanyament per al discerniment vocacional, a la llum de la fe, per prendre decisions de vida que corresponguin realment a la voluntat de Déu i al bé de la persona.

Hem triat aquests tres aspectes al ser tres constants importants en les que el bisbe Joan sempre s’hi sentí atret i hi treballà intensament per donar a conèixer el missatge i la vivència de l’Evangeli en tots els àmbits. A més a més impulsà, des de ben jove, la creació d’entitats per la defensa dels drets humans, la preocupació pel món obrer, pels més necessitats, pels immigrants, la creació d’una cooperativa d’habitatges, una residència de gent gran i fins hi tot entitats de caire educatiu, com la Fundació d’Escoles Parroquials; sense oblidar la seva dedicació a l’editorial Nova Terra des d’on va promoure l’edició de llibres de diversos escriptors que després foren reconeguts en el món literari.

Els premis els impulsem des del punt de vista periodístic, donat l’interès que sempre mostrà el bisbe Joan pels mitjans de comunicació i la seva importància en la difusió del missatge de Jesucrist.
Recordem la secció anomenada “Ara mateix...” que el bisbe Joan va mantenir durant 25 anys (1983-2008) a Catalunya Cristiana, des d’on tractà tot tipus de temes i l’impuls i l’especial atenció que sempre dedicà a Ràdio Estel. No hem d’oblidar tampoc que sovint era cridat per diversos mitjans de comunicació per comentar temes  del món eclesial, social i polític. La seva col·laboració a diferents mitjans de comunicació va ser constant. Volia utilitzar aquests mitjans per propagar  el missatge de l'evangeli.

Per això la dotació premis estan enfocats a premiar a aquells treballs periodístics - ja siguin de premsa, ràdio, televisió o internet - amb un format de guió que serveixi per ser difós per algun d’aquests mitjans. També, i per motivar més als participants, estem treballant per poder-los dotar econòmicament i per això tenim molt avançades les converses amb la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, Càrites i el Monestir de Montserrat. A qui volem agrair la bona acollida que han prestat a aquesta iniciativa i per endavant agrair la seva col·laboració.

Els veredicte dels premis es donarà a conèixer durant la primavera del 2018 i creiem que el marc que ens ofereix la propera l’edició de “La Nit de Ràdio Estel i Catalunya Cristiana” serà el millor moment per donar els premis, donat com n’eren d’importants aquests dos mitjans pel bisbe Joan.

Aquest premis estan emmarcats també en la preparació d’un seguit d’actes per recordar al bisbe Joan, durant tot l’any 2018 en el que es compliran els deu anys de la seva mort. El Memorial gaudeix del reconeixement i la benedicció del sr. Arquebisbe de Barcelona (i ben aviat cardenal) mns. Joan Josep Omella i des de la seva fundació del Cardenal mns. Lluís Martínez Sistach de qui el Bisbe Joan fou estret col·laborador.
Estem establint contactes amb diverses entitats i personalitats eclesials, socials i culturals per organitzar en diversos llocs i moments al llarg de l’any 2018 aquests actes que recordin al bisbe Joan. I que tan bon punt tinguem dissenyats en farem difusió per tal de que tothom hi pugui participar

Deixin-me acabar recordant unes paraules del bisbe Joan que sempre tenia el seu cor sempre obert, i que sempre tenia un moment per escoltar a tothom i tenia les paraules justes per a cada moment.
El recordo dient amb una actitud vital i amb el seu somriure:
"sóc possibilista",
cal estar-hi per poder canviar les coses,

si no hi ets, no pots canviar res.

Text de la presentació dels premis durant el transcurs de la sisena edició de Nit de Radio Estel i Catalunya Cristiana

Potser t'agraden aquestes entrades

ENTREVISTA AL PUNT DIARI 21 de MAIG de 2022

Entrevista El Punt Avui

Entrevista El Punt Avui Entrevista de Mireia Rourera a en Jordi Breu i a mn. Jaume Aymar. 2 de juliol de 2018

La nostra seu està al Monestir de Sant Jeroni de la Murtra