VIA CRUCIS del BISBE JOAN CARRERA

Imatge del Crist que es venera a la Parròquia
de Sant Isidre Llaurador (L'Hosp.), realitzada
per l'escultor Carlos Fernando (1949)

Són molts els textos que el Bisbe Joan ens ha deixat i que ens permeten anar recordant el seu tarannà, el seu  missatge, el seu pensament,... Els trobem escrits a la seva secció de Catalunya Cristiana “Ara Mateix”, recollits en el llibre el mateix nom per mn. Joan E Jarque i que durant vint-i-cinc anys ens anà fent pensar, reflexionar, sobre fets eclesials, socials, educatius, ... també en llibres com “El gust per la fe” o “La canya esquerdada”.

N’hi ha un però, que potser per la càrrega emocional, pel moment personal en el que el va escriure, el va impregnar de tot el seu pensament, la seva vivència de sacerdot, de la seva estimació a Jesús Nostre Senyor, com tantes vegades ens va dir i ens va demostrar. En ell hi abocà tota la seva profunda espiritualitat expressada d’una manera senzilla.

Mn. Francisco Prieto, actual rector de Sant Isidre, diu d’ell “en el texto del Via Crucis, encontramos la sencillez, verdad y complejidad del corazón humano y de la fe en Jesús, el Señor, que acompaña nuestro caminar. Conecta con la gente, pues describe situaciones y emociones que afectan a todas la persones por igual. Se aprecia mucho el que mn. Carrera defendiese y valorase la llamada “religiosidad popular. (Via – Crucis, Parròquia de Sant Isidre,  Reedició .2018)

Mn. Ramon Corts, s’hi refereix d’aquesta manera: “La vocació de pastor del Bisbe Joan Carrera el menà a fer sempre present l’Evangeli a la vida de les persones. El seu tarannà acollidor li donà una especial sensibilitat envers les manifestacions de religiositat popular“( Via Crucis del Bisbe Carrera. Editorial Balmes.2017)

Es tracta del VIA – CRUCIS que va escriure el bisbe Joan l’any 1991, quan encara era rector de Sant Isidre Llaurador, a L’Hospitalet de Llobregat, pocs mesos després prendria possessió de també com a rectos de la parròquia de Sant Francesc d’Assís a Badalona i el mateix any, el 22 de setembre, va ser ordenat Bisbe Auxiliar de Barcelona.

Va escriure aquest Via – Crucis a mode de comiat dels seus feligresos de Sant Isidre com diu en la introducció: “Aquest text va néixer precisament per al Via-Crucis del divendres Sant. Ja ha guiat la nostra pregària unes quantes vegades i s’ha enriquit amb la fe i l’amor de tots. El dedico cordialment tots els feligresos que, cada any, tornen a sentir, en aquestes dates, l’encís de Jesús i volen aprofundir en el seu camí d’entrega. Amb un record, també, pels que un dia van fer-lo i ja no són entre nosaltres, sinó amb el Ressuscitat”. (Introducció a la primera edició, parròquia de Sant Isidre , 1991),cliqueu en aquest enllaç si elvoleu veure tot sencer: VIA - CRUCIS Parròquia de Sant Isidre

Aquí en tenim alguns exemples del seu missatge:

II ESTACIÓ – CARREGUEN JESÚS AMB LA CREU
 Jesús, quan pren la creu i se la carrega al coll, s’identifica amb tots els homes que han patit i patiran al llarga del temps.(...)
Ningú de nosaltres no es veu lliure de patir: hi ha malalties, les dificultats de convivència, la solitud, la misèria, l’angoixa moral... Tot aquest dolor el podem aguantar com si fóssim condemnats a treballs forçats... o el podem assumir com un projecte creatiu, enriquidor, constructiu... Aquest és el dilema.(...)
Ajudeu-me a fer de la meva creu de cada dia un exercici d’amor al Pare i als germans.






III ESTACIÓN – JESÚS CAE BAJO EL PESO DE LA CRUZ
Que, en nuestras caídas, el recuerdo de tu fuerza nos ayude a ponernos de pie también nosotros. Que ningún fracaso, ningún desengaño logre jamás romper nuestra fidelidad.






VII ESTACIÓN – JESÚS CAE POR TERCERA VEZ
Las caídas de Jesús también son figura de nuestras caídas morales, de nuestros pecados. (...)
Sin embargo, Jesús no nos condena. Ha venido a salvarnos. Nos pide simplemente que tengamos la sinceridad de decir, como el hijo prodigo: Padre he pecado...(...)

El Sacramento de la penitencia es la Fuente del perdón de Jesús, el signo de nuestra reconciliación y de nuestra paz interior, el siempre posible encuentro del agua limpia de nuestro bautismo.








XII  ESTACIÓ – JESÚS MOR A LA CREU
Després de tres hores d’agonia, Jesús dona la vida. “Pare – va dir – a les teves mans confio el meu esperit”.
Allò que perd l’home és l’egoisme. Per això la seva salvació havia de venir per la via de la generositat.
Jesús estima fins a l’extrem. Ell no perd la vida, la dona. No sofreix la mort, l’accepta positivament.
Resseguint la seva trajectòria, del pessebre a la creu on ara el veiem exànime, ens adonem de comés fonda, i ampla,  i alta, i llarga la seva estimació.


XIV ESTACIÓ – JESÚS ÉS COL·LOCAT AL SEPULCRE
Dels braços de Maria, el cos de Jesús passa a un sepulcre nou, cavat en la pedra.
Tota la gran esperança de la seva mare, totes les petites esperances dels seus seguidors desconcertats... són, ara, que ben aviat aquest sepulcre quedi buit.
Els jueus no les tenen totes i hi posen vigilància...
Però res ni ningú no podrà aturar el gran pas, la Pasqua de Jesús a través de la mort. Travessarà aquesta com Moisès va travessar el Mar Roig.
Ara ja és a l’altra riba i ens hi prepara estada.

Del sepulcre buit de Jesús ens arriba la bona nova: tots els nostres sepulcres tenen el mateix destí que el de Jesús: un dia quedaran buits.
Tots els sofriments humans de tota la història tenen el mateix destí que les ferides de Jesús: tornar-se glorioses.
Aquest sepulcre buit recolza la nostra esperança de vida per sempre.
El nostre Divendres Sant ja present la matinada de Diumenge de Glòria, la més pura i esperançadora de totes.




DINS DEL SEPULCRE REPOSA, EL COS DEL MEU REDEMPTOR
AGRAIT, DAMUNT LA LLOSA, VOLDRIA MORIR D'AMOR
PER VOSTRA PASSIÓ SAGRADA.



Imatges dels relleus del Via - Crucis (Parròquia de Sant Isidre Llaurador. L'Hospitalet) realitzats en alabastre de 60 per 40 centímetres per l'escultor Héctor Cesena. Fotografies Antoni Panyella i Vallès

Potser t'agraden aquestes entrades

ENTREVISTA AL PUNT DIARI 21 de MAIG de 2022

Entrevista El Punt Avui

Entrevista El Punt Avui Entrevista de Mireia Rourera a en Jordi Breu i a mn. Jaume Aymar. 2 de juliol de 2018

La nostra seu està al Monestir de Sant Jeroni de la Murtra