"EN TORT ÉS UN POETA NOSTRE"

Reproduïm el text de l’article sobre mn. Manuel Tort, amic del Bisbe Joan des de les seves èpoques de seminaristes. El podeu trobar també a l’enllaç de Catalunya Cristina del dia 2 d’agost de 2020. També hi trobareu un article de mn. Francesc Nicolau, a qui recordem especialment en el seu 90 è aniversari.

CATALUNYA CRISTIANA

"EN TORT ÉS UN POETA NOSTRE"


Aquesta va ser l’afirmació que va fer el bisbe Joan de mn Manuel Tort en la presentació del seu llibre de poemes “Aigües amargues”. Continuava dient el Bisbe Joan: “Ens enalteix a tots perquè un poeta ens expressa a tots, i perquè en la seva veu, a estones profètica, a estones amarga, però sempre esperançada, hi veiem la nostra pròpia esperança que sovint ha estat difícil; el nostre propi dolor; la nostra pròpia voluntat de ser un poble amb un nom; de complir aquest destí que, com ell diu, és simplement ser catalans”.

La seva amistat venia de lluny. Des del seminari compartien ideals: un amor a l’Església, a Catalunya i a la classe obrera. Juntament amb altres capellans vas ser dels primers que es van dedicar a uns barris plens d’immigració. Mn. Manel en el poema “Com he plorat davant de tes despulles” posà de relleu aquesta amistat quan davant de les despulles del Bisbe Joan va esclatar en un plor incontenible. Amb joia cada any recordaven aquell 11 de juliol de 1954 en que van ser ordenats sacerdots a Montserrat, en aquesta mateixa data pujaven a donar gràcies a la Mare de Déu.

Parlar amb ell era tota una lliçó d’història viscuda. Relats en primera persona com el que amb un somriure murri explicava que un any, a la biblioteca del Seminari, que era l’única dependència que impedia que la claror fos vista de fora, van posar una gran bandera catalana i sense que ningú ho sabés van celebrar la diada de Sant Jordi.

 

Des de la seva ordenació de sacerdot  exercí la seva tasca pastoral a diverses parròquies principalment al barri de Gràcia. Fou director del secretariat de catequesi i delegat diocesà d’ensenyament i consiliari dels Lluïsos. Molts l’hem conegut en el seu vessant de poeta, com ell ens ha deixat dit: “El poeta té la capacitat d'esdevenir a través dels seus escrits un teòleg complet i un catequista molt eficaç.” Us he de confessar que n’hi ha algunes que les he de llegir vàries vegades, però lluny de fer-se carregós m’ha servit per fer-ne reflexió i pregària. Com va dir el bisbe Sergi en l’homilia de la missa exequial: “ha mort un prevere poeta, un artista, un inspirat del Senyor, un amic del “germà” Jesús de Natzaret.”

 

Poemes que com ell mateix deia eren “expressió de bellesa de la fe” i “són un cant amb la unió amb Déu”. “La poesia és un vehicle extraordinari per poder dialoga amb Déu” i aquí en tenim una mostra:

 

Germà Jesús, si encara et soc germà

            guia’m el seny i dona’m lucidesa.

            Soc davant teu i allargo la mà estesa

            per encaixar amb la teva estesa mà


Jordi Breu i Panyella

Potser t'agraden aquestes entrades

ENTREVISTA AL PUNT DIARI 21 de MAIG de 2022

Entrevista El Punt Avui

Entrevista El Punt Avui Entrevista de Mireia Rourera a en Jordi Breu i a mn. Jaume Aymar. 2 de juliol de 2018

La nostra seu està al Monestir de Sant Jeroni de la Murtra